Bioműanyag – PLA

Bioműanyag

Évek óta kerestük a megoldást, hogyan lehetne PET csomagolást kiváltani egy környezetbarát csomagolásra úgy, hogy az szállítható legyen és a partnereink is tudják kezelni.

Felmerült az üveg kérdése is, de a próba során kiderült, hogy milyen nehéz és törékeny. Nemcsak a szállítás, hanem a tisztítása is nagyon körülményes és talán nem is annyira környezetbarát, ezért ezt az ötletet elvetettük. Amit azonban a fejünkbe veszünk, azt meg is oldjuk 🙂 Így végül hosszas keresgélés után a szerencse mellénk szegődött és találtunk egy gyártót, akik már régóta kereste azt a partnert, aki végre bevezeti és népszerűsíti a bioműanyagot, a PLA-t.

Na de mi is az a PLA?

A PLA a PolyLactic Acid, azaz a politejsav rövidítése. A Wikipédia így írja: “…biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, melyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből (rizs, búza, kukorica) lehet előállítani, tejsavas erjesztéssel és polikondenzációval vagy pedig a dilaktidpolimerizációval (gyűrűfelnyitás). A PLA -ból készült flakon lebomlása csakis biológiai úton megy végbe. A PLA komposztálható. Környezetbarát tulajdonságait erősíti, hogy előállításához és a lebomlásához szükséges fosszilis energia felhasználás és a kibocsátott CO2 mennyisége is kisebb, mint a hagyományos műanyagok esetén.

A superjuice webshopban

már választható csomagolás a PET mellett a PLA is. Egyelőre 250 ml-es palack formájában, de hamarosan elérhetővé tesszük a nagyobb kiszerelésű bioműanyag csomagolást is. Stay tuned!

UPDATE: 2018. áprilisában a weboldalon már rendelhető lesz a nagyobb PLA palack is és dolgozunk, hogy minden műanyagot mellőzzünk a csomagolásunkon!

Vélemény, hozzászólás?